På onsdagen fick de nya ettorna på Grillska Gymnasiet Kungsholmen debutera i skarpt läge, då de tillagade och serverade lunch för skolans övriga elever.

Det blev stor succé för den första serveringen, där flera besökare tyckte att prestationen var en av de bästa som genomförts av nya ettor i skolans historia.

– Alla elever tyckte det var väldigt roligt att få känna på en riktig restaurangkänsla, säger köksläraren Anders Blomqvist till Grillskabladet.

Kön ringlade lång utanför restaurangen under onsdagseftermiddagen, där bland annat en grupp killar ur ekonomitvåan tålmodigt väntade på att få ett eftertraktat bord för sju. Men enligt en samstämmig kår av bedömare så var denna restaurangupplevelse väl värd att vänta på.

De nya ettorna på restaurangprogrammet, som bara tillbringat ett par månader innanför skolans väggar, bjöd nämligen på en läcker tvårätters anrättning där både smakerna och servicen höll ypperlig klass.

När serveringen var färdig träffade Grillskabladet flera mycket nöjda restauranglärare som summerade en väldigt lyckad premiärservering.

Det var glädje och det var nervositet i gruppen på förhand, men efteråt så tyckte alla att det hade varit väldigt roligt att få känna på en riktig restaurangkänsla, säger den rutinerade köksläraren Anders Blomqvist till Grillskabladet.

Blomqvist anser att nyckeln till succén var den omfattande övningen inför det skarpa läget. Eleverna har fått nöta och nöta och nöta på grunderna och det gav resultat när det var dags att prestera inför gäster.

Det berodde nog på att vi gjort allt förut. Nu handlade det mest om att lära sig organisera och jobba logistiskt, vilket yrket handlar om i verkligheten: att så snabbt som möjligt få ut maten. Det tror jag många kände var roligt, säger Blomqvist.

Fanns det några kritiska moment, där det höll på att gå illa?

Det är ju alltid lite brottning, eftersom det är så trångt. Det märktes att det var lite stökigt för dem, men sedan upptäckte alla att det är härligt att stå tätt intill varandra och leverera ut mat. Där upptäckte de nog något nytt i deras liv, säger Blomqvist.

Flera lärare var efter serveringen lyriska och menade på att sittningen var en av de bästa som en ny generation av förstaklassare på Grillska Gymnasiet bjudit på. Den succéartade smakbilden var tydligt lånad från den svenska husmanskosten där gästerna bjöds på saftiga pannbiffar, krämig gräddsås och smäckra detaljer som pressgurkor och den efterföljande mjölkchokladpannacottan till efterrätt.

Ja, vi backade ju hem till lite ”old school”-husmanskost och det är ju alltid ett vinnande koncept. Till och med en riktigt ung person njuter ju av en fashionabel gräddsås, lite rårörda lingon och inte minst för vegetarianerna: en helbakad rotselleri. Det blir ju succé varje gång.

Är det någon särskild du vill lyfta?

Nej, det är ju det vi jobbar på här: kollektivet framför allt annat.

Erik Löfgren

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *