Under torsdagen kom elever från nionde klass för att prova på en lektion i bageriet på Grillska Gymnasiet Kungsholmen, innan de ska göra sina gymnasieval.
16-årige Nico Toumi fick lära sig av Besmellah ”Besse” Ali Mohammad.
– Det är kul att vara praktisk och att få göra praktiska saker. Jag tycker om att blanda ihop saker, säger Toumi till Grillskabladet.

Under torsdagseftermiddagens lektion skulle eleverna arbeta med att lägga upp desserter på ett estetiskt tilltalande sätt. Under förmiddagen hade de tillverkat alla tillbehör och under eftermiddagen var det dags att få öva på att imitera läraren Johannes Hagemanns uppläggning, men även prova på en egen kreation.
Eleverna lyssnade spänt när den rutinerade tysken lade upp allting på en läcker rad och när han skopade upp ett glassägg med van hand så hördes någon elev utropa ”det där har han gjort förr”.


En av de som tittade på Johannes Hagemanns genomgång av upplägg var 16-årige Nico Toumi som var på besök för att se ifall bageri- och konditoriprogrammet på Grillska Gymnasiet kunde vara något för honom. Till vardags går han på Mellansjöskolan i Täby Kyrkby och inför gymnasievalet i vår är han öppen för att välja en praktisk linje som bageriprogrammet.
Till sin mentor för dagen fick han en av skolans allra mest profilerade individer: Besmellah ”Besse” Ali Mohammad i klassen BAG21.
– Det har varit kul. Jag har fått hjälpa till med massa saker och framför allt varit en lagspelare, säger 16-årige Nico Toumi om dagen som nyfiken lärjunge.

Och ”Besse”, som går tredje året på bageri- och konditori-programmet, var inte bara nöjd med sin färdiga anrättning (där han gått på ett annorlunda upplägg än Hagemann) utan han var också mycket nöjd med sin adept:
– Det har gått jättebra. Han har varit jätteduktig på att lyssna, säger ”Besse” till Grillskabladet om prova-på-eleven Nico Toumi.
Vad har han fått göra?
– Han har fått lära sig att göra vaniljkräm och ”crumbles”. Jag hade själv gärna gått på en sån här testa-på-dag, men det var corona när jag gick i nian, säger ”Besse” till Grillskabladet.
Hur mycket kunde du själv när du började för två och ett halvt år sedan?
– Jag kunde göra tårtor och lite annat. Vår hemkunskapslärare var väldigt bra, säger ”Besse”.