Under tisdagskvällen var det kvällspremiär i restaurangen för eleverna i andra klass på Grillska Gymnasiet Kungsholmen. Nervositeten var stor inför att klasskamraters vänner skulle få bli serverade av eleverna – men många såg det också som en fin erfarenhet inför kommande praktik.
– Det känns väldigt kul, med tanke på att jag aldrig jobbat så här sent förut, sade Philip Gustavsson Möller inför premiärbjudningen.

Det var en pirrig nervositet i luften när Grillskabladets utsände kollade läget inför kvällspremiären i köket för Grillska Gymnasiet Kungsholmens restaurangtvåor. Inom någon timme skulle den vackert dukade matsalen fyllas med folk och inte vilka gäster som helst – utan klasskamraters släktingar.
Halva klassen skulle bli bjudna på middag, och de hade fått ta med sig två bekanta utifrån, samtidigt som den andra halvan av klassen skulle stå för serveringen av en trerättersmiddag.
Philip Gustavsson Möller var spänd inför kvällen, där han skulle ha ansvaret för friteringen av potatisen till varmrätten. Möller tyckte att det skulle bli en utmärkt erfarenhet inför den period med arbetsplatsförlagt lärande (så kallat APL) som tar vid efter höstlovet.
– Det blir en väldigt bra förberedelse för APL:en med tanke på att vi på APL:en kommer följa deras (restaurangens) schema och inte vårt eget, vilket gör att vi kommer få känna på ett riktigt arbetsschema, sade han till Grillskabladet.
Allra mest spänd inför kvällen verkade klasskamraten Elise Caesar Svéd vara.
– Nervositeten spirar i luften, sade hon och berättade att köksläraren Giorgio Monti, den italienskättade hetsporren, arbetat upp ett visst temperament under eftermiddagen:
– Många är nervösa här… över att det ska bli stressigt och att Giorgio ska skrika på oss, sade hon och skrattade.
Klasskamraten Savannah Elofsson fyllde i:
– Han är lite hetsig just nu.
I vilka lägen blir han som hetsigast?
– Det är när vi gör fel och är långsamma, sade Elofsson innan Caesar Svéd fyllde i:
– Men ikväll ska vi vara exemplariska!
Några som också var spända inför kvällen var Gabriel Enberg och Victor Bouveng. De båda hade ganska nyligen fått veta var de ska få vara på sina APL-perioder och kände sig spända av förväntning inför kvällspremiären:
– Ikväll kan gästerna se fram emot ett bra samarbete mellan köket och servitriserna, sade Victor Bouveng, som snart kommer att ta plats i köket hos Urban Deli.
Gabriel Enberg, som snart kommer att gå ut på APL-period på The Winery Hotel i Solna, berättade om att det kommer att bjudas på ostar med tryffelolja till förrätten, samtidigt som gästerna kunde se fram emot en kött- och en fiskrätt till varmrätt innan anrättningen avslutas med en pannacotta.
Men särskilt jobbigt ska det inte bli, menade han.
– Det är inte lika jobbigt som när vi kör ”på riktigt”. Det är inte lika många portioner vi behöver göra ikväll, sade Enberg.
Både Bouveng och Enberg hade köksuppgifter hela kvällen framför sig, men nyfikenheten över att få syn på någon klasskamrats förälder var stor. De båda menade på att de skulle bli tvungna att smyga sig ut på en liten smygkik.
– Det hade varit roligt att servera ens kompisar… och deras föräldrar. Men man får gå ut ur köket och ta en liten ”sneak peak”, sade Victor Bouveng.