Välbalanserade smaker från den svenska husmanskostens tryggaste vrår, läckra detaljer från bageriet och en service som får andra restauranger att kännas direkt ogästvänliga.

Grillska Gymnasiet Kungsholmens nya lunchrestaurang går från klarhet till klarhet redan under premiäronsdagen – och Lunchkommissionen delar ut högsta betyg. 

Att lunchrestaurangen är någonting alldeles extra märks redan när vi ställer oss i den långt ringlande kön vid ingången och blickar in i lunchmatsalen. Och så fort vi fått slå oss ner vid ett av de hett eftertraktade borden möts vi av en alldeles otroligt delikat dukning och en utmärkt service från de nya ettorna på restauranglinjen. Det märks att detta är ett ställe som drivs av kunnigt branschfolk.

Köksmästaren Anders Blomkvist är som en varm kram i sitt bemötande med gästerna. Man märker verkligen hur van han är med hela proceduren. När man väl ser honom arbeta är det som att se en fantastisk boxningsmatch med Mike Tyson, då Blomqvists rörelser är lika precisa och magnifika. Hans allsmäktig  sida syns verkligen så fort han tagit det första steget in i lokalen. Det är en magisk syn att se honom bland alla gäster och även för det otränade ögat ser man hur erfaren, professionell och vänlig köksmästare Anders Blomqvist är.

Till förrätt serverades en sallad som bestod av gröna bönor, skivade isbergssallad bitar, picklad rödlök, spenat, zucchini och en citronvinägrett. Det krispiga tuggmotståndet från krutongerna gick hand i hand med den mjuka zucchinin och den sura citronen och skapade en varm och härlig känsla i munnen.

När sedan varmrätten dök upp är den en alldeles perfekt kombination, oavsett om du valt den ugnsbakade rotsellerin eller den fina köttbiffen. Allt gifte sig ljuvligt med gräddstuvade champinjoner, spenat sallad och potatisstomp. Sellerin gick perfekt ihop med den humana smaken av champinjonerna och tillsammans med den lite sötare potatisstompen fick vi oss den perfekta kombinationen som man hittar i en toppklassig vegetarisk rätt. Medan köttbiffen med den perfekta kryddningen av salt och peppar bildade en perfekt balans.

Desserten levererades sedan som en välartad blandning av surt och sött. Hallonkompotten och den krämiga mjölkchokladpannacottan slog till en i käken så hårt att man kunde inte gå en enda sekund utan att smaka den ännu en gång. Presentationen av desserten var utanför denna värld, där det delikatessfyllda glaset väckte upp oss från vårt slumrande och bjöd in oss till en himmelliknande värld av restaurang och bageri i perfekt symbios.

Sammanfattningsvis går det att konstatera att trots nervositet och några småfel så blev denna första servering en succé. Gästerna fick en bra upplevelse och eleverna får lära sig något varje gång de sätter en fot i köket.

Lunchkommissionen

Publicerad: 2023-11-20

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *