Grillska Gymnasiet Kungsholmens andraårselever bjöd in allmänheten på lunch – och imponerade stort med snabb service och läckra anrättningar.

När stekoset lagt sig var det stolthet och glädje som hängde kvar i lunchmatsalen.

– Det var… ja, det var ös. Allting gick fort, det var mycket gäster och… ett sjuhelskottas drag i matsalen, säger köksläraren Katri Kingstedt.


Det var översvallande beröm som mötte eleverna efter insatsen där de serverade trerätters finlunch till gäster som bokat sina platser sedan länge. Det blev snabbt fullsatt i lunchmatsalen – och det var inte konstigt, sett till den service och matupplevelse som erbjöds.

Köksläraren Katri Kingstedt undervisar en ung adept vid bardisken, där det bland annat serverades högkvalitativ lemonad. Foto: Erik Löfgren.

Katri Kingstedt, som vägledde eleverna tillsammans med lärarkollegan Giorgio Monti, var mycket belåten med elevernas samarbete efter dagen:

– Top-notch. Väldigt fint samarbete. Hovmästarna och servisen jobbade fint ihop, kändes det som, när jag tittade. De fick mycket hjälp från varandra. Ett riktigt teamwork, säger Kingstedt.

– Och det var väldigt vackra konstverk på tallrikarna, tillägger hon.

Oliver Halsius i färd att få ut två burrata-förrätter till gäster. Foto: Erik Löfgren

Temat för trerättersmenyn var italienskt, och från elevhåll så var man väldigt nöjd med hur fint gruppen – som snart ska ut på APL (arbetsplatsförlagd undervisning) – samarbetade under press med betalande gäster.

– Det gick bra. Alla samarbetade. Hovmästarna gjorde det väldigt bra, säger Oliver Halsius, som arbetade i servisen, och riktar en demonstrativ applåd mot hovmästarna.

– Om någon var i knipa så ställde någon annan upp och det löste sig, tillägger han.

Wesam Basha underhöll lunchgästen Erik Andrén. Foto: Erik Löfgren.

Från hovmästarhåll så höll hovmästaren Wesam Basha med:

– Samarbetet funkade jättebra, även om det blev lite strul med gästerna som blev lite fler. Alla kom samtidigt, men vi hade ett bra samspel mellan alla. Men vi fick ut all mat och gästerna var nöjda och glada, säger han och utvecklar:

– Alla (gästerna) verkade glada och nöjda, mätta och belåtna. Tallrikarna var tomma, ingen mat kvar, så det är ju alltid bra, säger Wesam Basha glatt.

Nu väntar alltså en APL-period, där eleverna kommer få prova på hur det är att arbeta i verksamma restaurangkök ute i den ”verkliga världen”. Kanske kan de senaste veckornas tisdagsluncher ha fungerat som en utmärkt förberedelse.

– Det ska bli roligt att se hur det ser ut där ute. Det är nog annorlunda än i skolan, säger Oliver Halsius.

Giorgio Monti lägger pricken över I:et på en förrättstallrik. Foto: Erik Löfgren

Köksmästare i det italienskt inspirerade köket var Giorgio Monti. Han beskriver hur det högpresterande köket gick från totalt lugn till fullskaligt kaos när de flesta gästerna dök upp ungefär samtidigt – och gjorde matsalen smockad av hungriga gäster som beställt en trerätters.

– Det var lugn och stiltje… sedan blev det total panik. De tre tidsaspekterna hade vi under dagen. Paniken kom 12.10 ungefär, för det var då alla gäster kom. Så det blev lite panik, trots alla förmaningar om att förbereda sig, säger Giorgio Monti.

Hur skötte sig eleverna?

– Det var blandat, som vanligt. Vi har några riktiga stjärnor, som inte gör annat än att jobba och slita, och sen har vi några som tar det lite lugnare. Men de som sätter sig ner då och då kanske vaknar de också, tids nog, när de inser hur roligt de som jobbar och sliter har, säger han.

Några elever som du vill lyfta extra idag?

– Roy (Doktar) gjorde det jättebra. Han tycker om att stå vid spisen och han tycker om att steka och när det fräser. Han gillar lite action och när han får styra över sitt lilla universum på sin spishalva, säger Monti och fortsätter:

– En som tyckte att det var svårt, men som ändå inte gav upp, var Andreas (Grenebrant) i luckan. Han gav inte upp utan stod där hela lunchen, även när det var jobbigt.

– Ett säkert kort är ju alltid Freja (Otter). Hon får jobbet, alla dagar i veckan. Hon kan gå upp i årskurs tre eller gå ut och jobba. Hon behöver inte oss, säger Monti.

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *