I flera år har en högst medelmåttig sushirestaurang tagit plats i Vasakronans lokaler på Lindhagensgatan 112. Det har varken varit bra eller dåligt utan det har mest varit intetsägande. Ingen människa som gått förbi det stora företagskomplexet på väg ner mot vattnet vid Horsnbergs strand kan någonsin ha stannat upp och tänkt “nämen vad är det här?” när de fått se skylten som slentrianmässigt annonserat om 99-kronors-sushi eller standardiserade poké bowls med lax och avokado. Det har inte varit någonting spännande alls kring denna lilla och tråkigt placerade restauranglokal som legat alldeles innanför snurrdörrarna.
Men nu har någonting hänt. Under våren har plötsligt heta vietnamesiska vindar blåst in över hela norra Kungsholmen, då det vietnamesiska stället Ân har slagit upp sina portar i den tidigare så tråkiga och oinspirerade restauranglokalen. Att det hänt något nytt blir uppenbart så fort man tittar in i den nya lokalen. Plötsligt förflyttas man från det ljumma vårvädret i Stockholm och känner den fuktiga hettan från gatubilden i Hanoi. Väggarna är nämligen belamrade med bilder på vietnamesiska miljöer som direkt får en att känna den klibbiga hettan från Hanois slamrande gatuliv. Omgående känns det som att man sitter i passagerarsätet medan en kedjerökande vietnamesisk farbror sicksackar genom överbelamrade gränder i stekande sydostasiatiskt solsken.
När jag kommer in på Ân en torsdagseftermiddag är lokalen tömd efter lunchrusningen och trots att jag är besvärlig och försöker beställa en specialportion med bara ett antal färska vårrullar så gör den trevliga och entusiastiska personalen sitt yttersta för att tillgodose min beställning. Det ordinarie lunchpriset reduceras med ett rimligt antal kronor och jag får mina tre vietnamesiska vårrullar rykande färska från kocken som bär en karaktäristiskt röd t-shirt med den gula stjärnan på. Den gula stjärnan mot den röda bakgrunden har blivit ett tydligt kännetecken för Vietnam, inte minst under kampen mot den amerikanska armén under 1950-, 1960- och 1970-talet, men ett nästan lika tydligt kännetecken för landet är deras färska vårrullar där rispapper smäckert omfamnar en hög med pinfärska grönsaker och umami-dränkt tofu.

Just dessa vårrullar känns nästan överrumplande nyrullade och dess genomskinliga yttre gör att man kan se alla godsaker man förväntansfullt sätter i sig: tunt hackad rädisa, morotsstavar och friska salladsblad som trängs med den ordentligt sojamarinerade tofun. Det gifter sig alldeles ypperligt i svaljet och precis när man trott att gomseglet fått sig en tillräcklig svängom så dyker en polkabeta upp som gubben i lådan och fullbordar smakupplevelsen i det lilla knytet. Den syrliga men umami- och chiliinfluerade sås som de friska rullarna doppas ner i kompletterar anrättningen på ett alldeles förträffligt sätt och man kan nästan känna den vietnamesiska hettan mot huden när man satt i sig sista tuggan.
Ân betyder ”äta” på vietnamesiska, förklarar den trevliga och engagerade personalen – och är det något man vill göra här, på uteserveringen intill den mullrande Lindhagensgatan, så är det just äta. Det kommer jag garanterat göra fler gånger. Det blåser friska vietnamesiska vindar vid Hornsbergs strand och Ân har lanserat sig som ett utmärkt komplement i den snäva lunchrestaurangsdjungeln i området.
Erik Löfgren
Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.