För andra veckan i rad blev det stor succé när ettorna på Grillska Gymnasiet Kungsholmen stod för lunchserveringen för skolans samtliga elever och lärare.
Köksmästare Anders Blomqvist var lyrisk över sina adepters insats för andra veckan i rad:
– Vi kan kalla det för ett fortsatt segertåg, säger den rutinerade läraren till Grillskabladet.

När Grillskabladets utsände lämnar lunchrestaurangen har den tidigare så sorlfyllda och stimmiga lokalen åter tömts på lunchgäster. Kvar är bara de restaurang- och bagerielever som under ett par stressiga timmar har serverat omkring tvåhundra portioner mat. Stämningen är uppsluppen och glad och det är inte särskilt konstigt – både eleverna och ansvariga lärare kan ju lägga ännu en succéartad lunchservering till handlingarna.
När lugnet lagt sig kan Anders Blomqvist, köksprogrammets nestor, summera känslorna:
– Jag är jättenöjd. Det som var i fokus idag var att vilja ta hand om gästen. Det var tydligt att alla var på och ville ta hand om gästerna: precis det vi hade pratat om, säger Blomqvist till Grillskabladet.
Speciellt glad var Anders Blomqvist över det fina samarbetet mellan eleverna, som bara arbetat tillsammans under ett knappt läsår.
– Det var ett bra teamwork över hela gruppen och inte bara mellan några individer. Vi pratar mycket om att det är det som de behöver utveckla: att de inte längre är individer som ska tänka på sig själva. Idag var det väldigt tydligt att alla var med i matchen och ville hjälpas åt, säger han.
Eleverna har under två raka onsdagar delats in i tre grupper, där en grupp håller till i köket, en i bageriet och en tredje grupp sköter serveringen. Resultatet idag? Bland annat en vegetarisk rätt som var så lockande att halloumin tog slut – men det snabba gänget i köket ställde om blixtsnabbt och ordnade fram en friterad fetaost istället.
När Anders Blomqvist får se Grillskabladets bilder på den smäckra huvudrätten tror han inte sina ögon.

– Det där är inte vi… det kan inte vara vi. Det där måste vara årskurs två, säger Blomqvist och tar sig bokstavligen för pannan när Grillskabladets reporter berättar att bilden han tittar på faktiskt föreställer den huvudrätt som ettorna presenterade under onsdagslunchen.
Är det tanken att det ska vara så här mycket ”fine dining”-känsla?
– Nej, men det finns ju en tanke bakom hur man lägger upp maten. Giorgio (Monti, kökslärare) är ju en estet. Han är ju hela tiden uppe i sin kreativitet, berömmer Anders Blomqvist.
Bland gästerna haglade också berömmet över de imponerande förstaårseleverna och de estetiskt såväl som kulinariskt tilltalande rätterna:
– Även om jag bara hann sitta i femton minuter fick jag en kulinarisk upplevelse utom det vanliga, säger biträdande rektorn och läraren Emil Hasselqvist Lindmark till Grillskabladet.
Anders Blomqvist igen:
– Många gäster har varit väldigt nöjda med anrättningarna och tyckt att det varit väldigt smakligt. Så vi har fått många glada hejarop. Det har varit en formidabel succé, säger han.

Något många på plats verkade överraskas av var den klick smör som presenterades till det synnerligen skickligt gräddade brödet. På menyn stod bara ”smör”, men väl i munhålan reagerade många på att där gömde sig toner av såväl parmesan som andra läckerheter.
Anders Blomqvist förklarar:
– Det ska ju vara lite ”aha, vad var det här för något?”-effekt! Sedan är det ju alltid lite fri åkning, där vi inte riktigt vet vad det blir innan våra kreatörer, Jonas (Ingler) och Giorgio (Monti), kommer och berättar om vad de gjort. Jag är ju själv lite fast i en fyrkantig mall av beprövad erfarenhet, säger Blomqvist.
Nu återstår en onsdag för ettorna i lunchserveringsbranschen för den här gången. Kan du avslöja något om menyn?
– Nej, det kan jag inte. Vi vet bara att det blir en fortsättning på chokladmoussens segertåg, säger han lurigt, apropå att serveringen avslutades med en smäcker efterrätt bestående av bland annat mousse och torkade hallon.
Anders Blomqvist var inte ensam om att tycka att onsdagens uppvisning var något alldeles extra. Även kollegan Giorgio Monti summerade det hela i lyriska ordalag:
– Idag gick det fantastiskt. Det var jätteroligt att komma in och känna att eleverna förstår inte vad vi ska laga, eftersom de aldrig har gjort det tidigare. Man säger ”du ska göra det här”, ”du ska göra det här”, ”du ska koka det här”, men det är inte förrän vi lägger det på tallriken som de förstår att de varit med om den här processen. När de får se att ”där är mina zucchinis och där är mina tomater som jag skurit”… då ser de vad det har blivit. Och det är så fint att de finner sig i den här ovissheten och litar till att de inte har hela bilden förrän klockan elva, säger Monti.

Han tillägger:
– En stor eloge till alla som finner sig i att bli utsatta för det här, speciellt när jag och Anders är griniga redan från start.
Finns det några du vill hylla lite extra, en sådan här dag där kollektivet gjort en utmärkt insats som helhet?
– Jag måste säga att herrarna på såsspisen, Elis (Olsson) och William Pantolin, gjorde en fantastisk äppelcidersås. De är värda att lyfta lite extra, men det är ett lagarbete, säger Monti och tillägger avslutningsvis:
– Och att Esmeralda (Thelaus, elev i RL23A) fick fira sin födelsedag med att vara duktig i köket idag var extra kul, säger Monti.